
Peruna
Peruna on yleinen elintarvike,jota käytetään monessa ruoassa. Perunaa voi kasvattaa +15-+35 °C lämmössä. Perunoista voi tehdä sipsejä ja yleisruokia. Perunan mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi yleisimmistä ravintokasveista Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Peruna on yksi yhdeksästä viljelykasvista,joiden avulla tuotetaan jopa 75% ihmisravinnosta[1].
Lajike ja pienessä määrin myös kasvuolosuhteet ja viljelytekniikka määräävät perunan keittotyypin eli sen, kuinka paljon tärkkelystä perunassa on ja kuinka voimakkaiksi solujen väliset kemialliset sidokset muodostu-vat. Vähäinen tärkkelyspitoisuus sekä tiiviit solujen väliset sidokset tuottavat kiinteän keittotyypin. Suuri tärkkelyspitoisuus ja löyhät sidokset taas aiheuttavat jauhoisuutta. Jos perunassa on liian vähän tärkkelystä, siitä tulee vetinen.[2]
UHANALAISUUSLUOKITUS
HÄVINNYT UHANALAINEN ELINVOIMAINEN
EX EW CR EN VU NT (LC)
TIETEELLINEN LUOKITTELU
Kunta Kasvit (Plantae)
Kladi Putkilokasvit (Tracheophyta)
Lahko Solanales
Heimo Koisokasvit (Solanaceae)
Alaheimo Solanoideae
Tribus Solaneae[3]
Suku Marjakoisot (Solanum tuberosum)[4]
Lähteet:
- Ihmiskunta saa pääosan ruoastaan vain 9 kasvista - Turun Sanomat [vanhentunut linkki](internetviite)
- Annabellen laatu keittokokeissa | Kantaperuna [vanhentunut linkki](internetviite)
- Solanales [englanniksi](internetviite)
- Peruna - Wikipedia (internetviite)
Tekijänoikeudet: Nykipedia 2024 © | Kaikki oikeudet pidätetään
Sivu luotu 23.5.2023/17:41 Aihe Ruoka