Peruna

Perunan mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi yleisimmistä ravintokasveista Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Peruna on yksi yhdeksästä viljely-kasvista, joiden avulla tuotetaan jopa 75% ihmisravin-nosta[1].

Lajike ja pienessä määrin myös kasvuolosuhteet ja viljelytekniikka määräävät perunan keittotyypin eli sen, ku-inka paljon tärkkelystä perunassa on ja kuinka voimakkaiksi solujen väliset kemialliset sidokset muodostuvat. Vähäinen tärkkelyspitoisuus sekä tiiviit solujen väliset sidokset tuottavat kiinteän keittotyypin. Suuri tärkkelys-pitoisuus ja löyhät sidokset taas aiheuttavat jauhoisuutta. Jos perunassa on liian vähän tärkkelystä, siitä tulee vetinen.[2]


UHANALAISUUSLUOKITUS

HÄVINNYT                                                          UHANALAINEN                                                   ELINVOIMAINEN

EX                         EW                     CR                          EN                         VU                         NT                      (LC)


TIETEELLINEN LUOKITTELU


Kunta                                                                                                                                                 Kasvit (Plantae)


Kladi                                                                                                                             Putkilokasvit (Tracheophyta)


Lahko                                                                                                                                                           Solanales


Heimo                                                                                                                                 Koisokasvit (Solanaceae)


Alaheimo                                                                                                                                                 Solanoideae


Tribus                                                                                                                                                        Solaneae[3]


Suku                                                                                                                 Marjakoisot (Solanum tuberosum)[4]


Lähteet:

  1. Ihmiskunta saa pääosan ruoastaan vain 9 kasvista - Turun Sanomat [vanhentunut linkki](internetviite)
  2. Annabellen laatu keittokokeissa | Kantaperuna [vanhentunut linkki](internetviite)
  3. Solanales [englanniksi](internetviite)
  4. Peruna - Wikipedia (internetviite)

Tekijänoikeudet: Nykipedia 2024 © | Kaikki oikeudet pidätetään


Sivu luotu                                                                                                                                           23.5.2023/17:41 Aihe                                                                                                                                                                   Ruoka


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita
Käytämme evästeitä mahdollistaaksemme internetsivustomme asianmukaisen toiminnan ja turvallisuuden sekä tarjotaksemme sinulle parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.

Edistyneet asetukset

Täällä voit valita, mitä evästeitä haluat käyttää selatessasi Nykipediaa.

Välttämättömät evästeet ovat tiedostoja, jotka ovat välttämättömiä internetsivun toiminnalle, koska muuten se ei toimi.

Toiminnalliset evästeet muistavat mieltymyksesi internetsivustollamme ja mahdollistavat sen muuttamisen myöhemmin sivu- tai alapalkissa kohdassa "Evästeet".
Suorituskykyevästeet valvovat internetsivustomme käytettävää suorituskykyä.
Markkinointievästeiden avulla voimme mitata ja analysoida internetsivustomme suorituskykyä.