Peruna

Peruna on yleinen elintarvike,jota käytetään monessa ruoassa. Perunaa voi kasvattaa +15-+35 °C lämmössä. Perunoista voi tehdä sipsejä ja yleisruokia. Perunan mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi yleisimmistä ravintokasveista Euroopassa ja Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Peruna on yksi yhdeksästä viljelykasvista,joiden avulla tuotetaan jopa 75% ihmisravinnosta[1].

Lajike ja pienessä määrin myös kasvuolosuhteet ja viljelytekniikka määräävät perunan keittotyypin eli sen, kuinka paljon tärkkelystä perunassa on ja kuinka voimakkaiksi solujen väliset kemialliset sidokset muodostu-vat. Vähäinen tärkkelyspitoisuus sekä tiiviit solujen väliset sidokset tuottavat kiinteän keittotyypin. Suuri tärkkelyspitoisuus ja löyhät sidokset taas aiheuttavat jauhoisuutta. Jos perunassa on liian vähän tärkkelystä, siitä tulee vetinen.[2]


UHANALAISUUSLUOKITUS

HÄVINNYT                                                          UHANALAINEN                                                   ELINVOIMAINEN

EX                         EW                     CR                          EN                         VU                         NT                      (LC)


TIETEELLINEN LUOKITTELU


Kunta                                                                                                                                                 Kasvit (Plantae)


Kladi                                                                                                                             Putkilokasvit (Tracheophyta)


Lahko                                                                                                                                                           Solanales


Heimo                                                                                                                                 Koisokasvit (Solanaceae)


Alaheimo                                                                                                                                                 Solanoideae


Tribus                                                                                                                                                        Solaneae[3]


Suku                                                                                                                 Marjakoisot (Solanum tuberosum)[4]


Lähteet:

  1. Ihmiskunta saa pääosan ruoastaan vain 9 kasvista - Turun Sanomat [vanhentunut linkki](internetviite)
  2. Annabellen laatu keittokokeissa | Kantaperuna [vanhentunut linkki](internetviite)
  3. Solanales [englanniksi](internetviite)
  4. Peruna - Wikipedia (internetviite)

Tekijänoikeudet: Nykipedia 2024 © | Kaikki oikeudet pidätetään


Sivu luotu                                                                                                                                           23.5.2023/17:41 Aihe                                                                                                                                                                   Ruoka


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita