
Internetin historia
Tähän sivuun liittyy monia muitakin sivuja,jotka ovat "Internet" ja "Internetsivu".
INTERNET SYNTYI 1960-LUVULLA YHDYSVALTAIN SOTILASKÄYTTÖÖN
Internetin perustaa luotiin jo 1960-luvulla Yhdysvaltain puolustusministeriön aloittaessa rahoituksen ARPA-NET-tietoverkon (Advanced research projects agency) rakentamiseen. Hyvin laajalle levinnyt käsitys on ollut,että projektin tarkoituksena oli luoda hajautettu ydiniskun kestävä viestintäjärjestelmä. Mikäli verkko olisi ollut keskusjohtoinen,se olisi tuhoutunut keskuksen hajotessa. Esimerkiksi Internet societyn luomassa Inter-netin historiikissa kiistetään tämä tulkinta ja kerrotaan,että tarkoitus oli luoda sotilaskäyttöön tietoverkko,joka jakaisi resurssit aiempaa nopeammin käyttöön verkon eri toimijoiden kanssa. ARPA:n johtajan Charles Herzfeldin mukaan tietoverkko perustettiin,koska tehokkaat tietokoneet ja niitä käyttävät tutkijat olivat maan-tieteellisesti kaukana toisistaan.
Tutkijayhteisö kehitti yhtenä internetin kehityksen kannalta keskeisenä ratkaisuna solmutietokoneisiin perustuvan pakettikytkentäisen verkon,jossa kaikki solmut olivat tasavertaisia,eikä minkään tahon täytynyt ylläpitää minkäänlaista voimavaroja vievää keskustietokonetta. Jokainen solmu vastaanotti ja lähetti viestejä itsenäisesti. Tähän keinoon pyrittiin,koska varhaisen tietotekniikan suurena haasteena oli,että suuret paketit saattoivat tukkia koko tietoliikenteen moneksi päiväksi. Ratkaisun ansiosta jokainen paketti siirtyi suunnilleen samankokoisina osina,eivätkä isommat paketit täten enää tukkinut tietoverkkoa moneksi vuorokaudeksi. Vaikka suuri osa solmuista menisi epäkuntoon,paketit pääsisivät määränpäähän eri reittiä.
ARPANET-tietoverkon ensimmäisiä käyttäjiä olivat puollustusvoimien ohella yliopistot sekä tutkimuslaitokset. 1970- ja 1980-luvuilla ARPANET:in lisukkeeksi perustettiin muita tietoverkkoja ja sotilaiden verkko erkani ARPANET:istä omaksi MILNET-verkoksi. ARPANET:in laajetessa akateemiseen käyttöön,siitä alettiin käyttää nimitystä 'internet',joka tarkoitti yhdistettyjä tietoverkkoja. 1970-Luvun lopulla,internetillä oli jopa 60 palvelin-konetta eri puolilla Yhdysvaltoja. Jo silloin oli sähköposti,jonka kulku Yhdysvaltojen läpi saattoi kestää jopa päivän hitaan yhteyden takia.
1980-LUVUN INTERNET:SÄHKÖPOSTI,UUTISRYHMÄT,TIEDONSIIRTO,PELIT JA IRC
Yritykset liittyivät internettiin 1980-luvulla,ja niitä niitä kiinnosti erityisesti sähköposti- ja tiedonsiirtopalvelut. Näiden lisäksi keskeisiä asioita olivat uutisryhmät eli keskustelupalstat. Reaaliaikaiset keskustelupalstat yleistyivät IRC-protokolan myötä vuodesta 1988 alkaen.
Koska internet tuntui liian hitaalta,NSF (National science foundation) aloitti vuonna 1985 NSFNet-hankkeen nopeamman verkon (joka oli osa internettiä) kehittämiseksi. Tarkoitus oli saada enemmän käyttäjiä super-tietokoneille,jotka olisivat liian kalliita yliopistoihin. Aiemmat internettiin kytketyt verkot olivat rajatumpia kuin NSFNet. Koska julkista rahoitusta ei saatu tarpeeksi,mikä muutenkin hidasti internetin kehitystä 1970-luvulla Yhdysvalloissa,mutta käännyttiin asiassa tietoteknikkayritysten IBM:n ja MCI:n puoleen,joista ensimmäinen toimitti verkon laitteet ja ohjelmistot reitittimiin,toinen mainittu yritys taas huolehti käyttäjien laitteista. Hanke onnistui nopeuttamaan internettiä,mutta Yhdysvaltain kongressi jyrähti vuonna 1995,että internet on kaupallinen,eikä tarvitse julkista tukea.
Marraskuussa 1988 Pohjoismainen NORDUNet ja Suomen korkeakoulujen Funet yhdistettiin Princetonin [sijaitsee New jerseyssä] yliopiston supertietokonekeskukseen,joka oli internetin kautta yhteydessä NSFNet: iin. Näin Suomi liittyi internettiin muiden Pohjoismaiden kanssa. 1980-Luvulla Funet oli ainoa keino päästä internettiin Suomessa. Funet käytti Cisco-yhtiön reitittimiä.
INTERNET 1990-LUVULLA:INTERNET KOTEIHIN,WORLD WIDE WEB:IN (WWW:N) SYNTY,NETTI-HYPETYS, IT-KUPLA
1990-Luvulla internet kaupallistettiin ja siirrettiin suurien teleoperaattoien hommaksi. Sen jälkeen se myös vuonna 1993 siirtyi kotitalouksien käyttöön,kun internet-asiantuntijat alkoivat myymään niitä. Internetin nopeat tiedonsiirtoyhteydet ja käyttöliittymät alkoivat kiinnostaa yksityisihmisiä kun niitä tarjottiin. Sitten yksityis-ihmiset kokeilivat sitä ja suurin osa tykästyi. Ennen kuin internetsivut selaimineen alkoivat yleistyä,toimi väli-vaiheena tekstisivuja järjestellyt gopher-protokolla. World wide web:in (WWW:n) syntyä hidasti esimerkiksi tuon ajan hidas kuvanlataamissysteemi. WWW:n alkuperäinen tarkoitus oli tehdä fyysikoiden tutkimustieto-kannat helpommin käytettäviksi,mutta myös se kuitenkin joutui käyttäjien käytettäväksi. WWW:n käyttö nousi suosioon,kun Illinoisin Urbana-Champaignin yliopiston alaisessa NCSA:ssa (National center for super-computing applications) kehitettiin sen ajan suosituin asia internetissä,joka on Mosaic-selain (myöhemmin 'Netscape navigator').
Suomessa internetin suurempi leviäminen kotikäyttöön alkoi vuonna 1993,jolloin EUNet Finland aloitti inter-net-yhteyksien myymisen yrityksille ja kotitalouksille. Samana vuonna 1993 myös Tele (nykyinen Telia) ja HPY (nykyinen Elisa) aloitti internet-yhteyksien myynnin. Useimmiten yliopistoille ulkopuoliset tavalliset (älyllisesti) kansalaiset alkoivat kuulla internetistä jo 1990-luvun puolessavälissä. Kun internetin käyttö alkoi lisääntyä 1990-luvun puolessavälissä,myös mediat alkoivat kiinnostua ja myös nimitykset "tiedon valtatie","netti-surffailu" ja "interaktiivisuus" alkoivat yleistyä. Jo silloin 1990-luvun puolessavälissä saatiin monet Suomen peruskoulutkin internettiin. Internet-hype kytkeytyi ilmiönä myös 1990-luvun lopun IT-kuplaan,kun internet matkapuhelinteknologian ohessa loi sijoittajissa suorastaan epärealistisia tuotto-odotuksia.
Lankapuhelinverkkoa käyttävä modeemiliikenne siirtyi vuosituhannen loppuvuosina internet-palveluihin. Internet-aikaa edeltänyt BBS (puhelielessä "purkit") lässähti,kun 2000-luvun alussa tuli nopeat laajakaista-yhteydet.
2000-LUVUN INTERNETIN ÄLYPUHELIMET JA SOSIAALINEN MEDIA (LYHENNE/PUHEKIELESSÄ '"SOME"')
2000-Luvun alussa IT-kupla tuhoutui,mutta sitten alettiin luoda jo uutta pohjaa seuraavalle internetin alue-valtaukselle,kun internet-liittymillä varustetut älypuhelimet alkoivat nostaa suosiotaan. Älypuhelimet paitsi lisäsivät internetin käyttöä kommunikaatiossa,myös nykyaikainen asiointi lisääntyi.
2000-Luvun alussa blogit alkoivat korvata alkuaikojen kotisivuja. Vuosikymmenellä 2000 alettiin puhua myös sosiaalisesta mediasta (lyhenteenä/puhekielessä '"some"'),kun X:n ja Facebookin malliset "web 2"-palvelut lisääntyivät. 2000-Luvun loppuvuosina Facebook alkoi muodostua paikaksi,jossa jaettiin kuvia,tekstiä ja videoita ja täten myös internetissä kommunikointi sai valtavasti suosiota. NYKIPEDIA EI SUOSITTELE KÄYTTÄMÄÄN SOSIAALISTA MEDIAA,KOSKA SE VOI AIHEUTTAA MIELENTERVEYSONGELMIA,KUTEN ITSE-TUHOISUUTTA.
2010-LUVUN SOTKU:VUOTOSIVUSTOT,TURVALLISUUS,KYBERSOTA SEKÄ ESINEIDEN INTERNET
Internetin mobiilikäyttö kasvoi jatkuvasti,koko ajan ja lopulta älypuhelimien suosio ohitti peruspuhelimet.
Vuonna 2010 Wikileaks-sivusto aiheutti poliittisia hurrikaaneja,koska se vuosi äärimmäisen salaista tietoa Yhdysvaltain armeijasta. Yksityisyyden ja nettivakoilun kysymykset nousivat esiin viimeistään vuoden 2013 Edward Snowdenin tietovuodon kohdalla. Tällöin kävi ilmi,että Yhdysvallat urkki kansalaistensa omia tietoja hyvin laajasti internetin kautta. Myös kyberhyökkäykset ovat 2000-luvulla saanut paljon puhetta aikaan,kun eri valtiot ovat tehneet esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä internetsivustoille.
Erilaisten kulutuselektroniikan sekaan kuuluminen ja myös teollisten laitteiden kytkeminen internettiin loi käsityksen "esineiden internet". Julkisuudessa puitiin esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä,joissa oli käytetty esineitä iskujen välineenä. Esimerkiksi lastenleluja,jotka on kytketty internettiin käytettiin salakuunteluun.
Copyrighted by Nykipedia 2024 © | Kaikki oikeudet pidätetään
Sivu luotu 21.6.2024/10:21 Aihe Internet/Yhteiskunta