
Internet
Tähän sivuun liittyy useita muitakin sivuja sivuja,jotka ovat "Internetin historia" ja "Internetsivu".
Internet (puhekielessä verkko tai netti) on maailmanlaajuinen toisiinsa kytkettyjen tietoverkkojen järjestelmä, joka käyttää internet-protokolaa TCP/IP yhdistämään tietotekniikkaa hyödyntävät laitteet toisiinsa. Internetissä on äärimmäisen laaja varanto kaikkea. Esimerkiksi sähköposti,matka-/älypuhelinpalvelut internet-pelit ja internetsivut ovat osa internettiä.
Internetillä oli jo vuonna 2019 yli 4,1 miljardia käyttäjää,eli noin puolet maailman asukkaista. Eurooppalaisista yli 80% käyttää internettiä,mutta Afrikkalaisista vain 30% käyttää internettiä. Internettiä käytetään nykyaikana laajakaistaisen aina auki olevan yhteyden kautta. Laajakaista toimii langattomasti mikroaaltosäteilyllä ja langallisesti valokuitu- tai kuparikaapelilla.
'Internet'-nimitystä alettiin käyttää 1970-luvulla,kun 1960-luvulla luotu Yhdysvaltain sotilaskäytössä ollut ARPANET-tietoverkko (Avancend research projects agency) otettiin käyttöön myös yliopistoissa. Suomen yliopistojen tietoverkot yhdistettiin vuonna 1988. Koteihin alettiin myydä internettiä vuonna 1993 ja 2000-luvulle tultaessa internet syrjäytti muut internetin muodot kuten BBS:t (puhekielessä purkit) ja kansalliset tietoverkot (Suomessa TeleSampo ja Infotel). Internetin tullessa koteihin,World wide web (WWW)(suomeksi maailmanlaajuinen verkko) antoi internetille graafisen käyttöliittymän,jossa on myös kuvia ja videoita.
ONGELMAT
Internetin romahtamista on välillä ennustettu vakavien tietoturvaongelmien vuoksi (esim.roskaposti,virukset sekä haitta- ja vakoiluohjelmat). Internetin romahtamisen estämiseksi internetin juuripalvelimet on jaettu 22 paikkaan ympäri maailmaa. Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppösen mukaan teoriassa pommi-iskut näihin paikkoihin voisivat kaataa internetin. Mutta hänen mielestään motiivia tuollaiselle tuskin löytyy,koska moni ei hyötyisi moisesta.
Monet vanhemmat ovat huolissaan alaikäisten internetin käytöstä. Nykyään lähes kaikki internetin käyttäjät käyttävät siihen sisältyvää sosiaalista mediaa eli somea,joka voi tuottaa mielenterveysongelmia,kuten itse-tuhoisuutta. Myös moni alaikäinen käyttää sosiaalista mediaa. Internettiin voi myös syntyä riippuvuus eli nyky-aikaistetummin addiktio.
Copyrighted by Nykipedia 2024 © | Kaikki oikeudet pidätetään
Sivu luotu 19.5.2024/15:19 Aihe Internet/Yhteiskunta